Kisanet - ung entreprenör får pris vid UF-mässa

För någon vecka sedan genomförde Ung Företagsamhet (UF) i Norrbotten sin årliga mässa. Ett av UF-företagen som deltog var "Kisanet Tolktjänster UF", som drivs av Kisanet Tesfaghabir som går andra året på naturvetenskapsprogrammet på  Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå. Kisanet får hjälp av Convoy med faktureringen av kunder.

I anslutning till mässan genomfördes olika tävlingar. Kisanet vann tävlingen för Bästa affärsplan och fick andra pris i tävlingarna Bästa UF-företag och Bästa tjänst. Vi gratulerar!

Hösten 2013 gick Kisanet Tesfaghabir med i Convoy. Hon hade just startat UF-företaget Kisanet Tolktjänster UF och behövde hjälp med att fakturera kunder. Hennes UF-lärare Rickard Nilsson tipsade henne om Convoy, som han såg skulle kunna ge möjlighet för Kisanet att få stöd när hon byggde sin verksamhet. När vi på Convoy pratade med henne första gången mötte vi en positiv och driftig ung tjej med ambitioner.

Till Sverige för tre år sedan

Kisanet flyttade till Sverige för cirka tre år sedan som ensamkommande flyktingbarn. Hon började om på nytt och fick lära sig ett helt främmande språk, svenska. "- Just i början när man inte kunde språket var det väldigt svårt att träffa nytt folk, komma in i samhället och dessutom blev mitt självförtroendet allt sämre. Att kommunicera var inte helt omöjligt eftersom jag pratade flytande engelska men allt annat som skolarbete, att kontakta myndigheter och göra ärenden osv krävde svenska."

Kisanet fortsätter: "- Jag hade haft flera samtal med olika myndigheter med hjälp av ”telefontolk”. Det var jobbigt att hålla på och berätta min livshistoria till helt okända personer som jag hade träffat bara en gång via telefon. Jag var rädd, förvirrad och befann mig i ett främmande land med en hel annan kultur och att inte kunna se tolkarna gjorde det ännu svårare. Tolk på plats var dock omöjligt att få tag i eftersom det inte fanns några andra eritreaner förutom mig här i Övertorneå."

Kommunen erbjöd uppdrag

Sommaren 2013 kom två eritreanska familjer till Övertorneå och då blev Kisanet kontaktad av kommunen. Kommunen erbjöd henne ett deltidsjobb - tolk på plats. "- Det var en utmaning i början men med tiden blev det lättare och roligare. Genom att jag själv har varit med om något liknande, var det inte svårt att förstå familjernas bekymmer. Att jag kunde följa med till olika ställen och tolka åt dem gav dem trygghet och stöd. De kunde lita på mig och detta, mitt eget intresse för språk och det faktumet att det fanns behov, inspirerade mig att driva tjänsten under UF året."

Kisanet prisas för sin afffärsplan

Den verksamhet Kisanet byggde upp som UF-företagare heter Kisanet Tolktjänster UF. Hennes affärsidé är att tillhandahålla tolktjänster för eritreaner och etiopier samt myndigheter och organisationer som är i behov av att kommunicera på svenska eller tigrinska. Vid UF Norrbottens mässa i mitten av mars hade Kisanet anmält sig till flera av tävlingarna däribland Bästa affärsplan - och hennes affärsplan vann! Juryns motivering löd:

- Affärsplanen förmedlar en tydlighet vad gäller vad, vem och varför. Den ger känsla av hög trovärdighet! Ett stort plus är diskussionen beträffande kunder och pris.

I tävlingarna Bästa UF-företag och Bästa tjänst kom Kisanet på andra plats. Convoy är stolta över Kisanets insatser och önskar henne all framgång som entreprenör.

 

 

NYTT FRÅN MEDLEMMARNA

Här hittar du mer nyheter från Convoy och från medlemmarna/delägarna i Convoy

 

  Convoy

 

  Företagarna Västerbotten  

 

  Coompanion Norrbotten  

 

  Coompanion Västerbotten 

 

  Coompanion Jämtland

 

  Coompanion Fyrbodal/Väst

 

  Hela Svergie ska Leva Västerbotten

 

  Hushållningssällskapet Jämtland

 Egenanställningsföretaget norr, kallat Convoy

Om Convoy Här hittar du oss Ekonomisk information
Våra tjänster Renmarkstorget 5 D, 1 tr Egenanställningsföretaget norr ek för
Om Convoy 903 26 UMEÅ Vi har F-skattsedel
Priser och avgifter 070-553 81 96 Organisationsnummer: 769620-4820
Integritetspolicy | Cookiepolicy kontakt@convoy.se Bankgiro: 451-8585

Copyright Egenanställningsföretaget norr ek för © 2011-2022 - All Rights Reserved.